Jacomij in beeld bij documentaire Energy Observer

maandag 06 mei 2019De futuristische Energy Observer, een van de eerste waterstofschepen ter wereld, deed van 5 tot 14 april 2019 ons land aan. De catamaran wordt volledig aangedreven door hernieuwbare energiebronnen.

Het Franse vaartuig is dertig meter lang, twaalf meter breed en heeft aan boord een installatie die door middel van elektrolyse waterstof aanmaakt. De elektriciteit die daarvoor nodig is wordt gegenereerd met zonnepanelen en twee windturbines. De Energy Observer wordt omgeschreven als een drijvend laboratorium en heeft naar schatting dertig miljoen euro gekost. Varen op waterstof is milieuvriendelijk omdat er geen schadelijke stoffen zoals CO2, fijnstof of zwaveldioxide vrijkomen.

In 2050 moet de CO2-uitstoot van de internationale scheepvaart zijn gehalveerd. Daarover zijn in april 2018 afspraken gemaakt op een klimaattop van de Verenigde Naties. Dat was nodig omdat het klimaatakkoord van Parijs verrassend genoeg geen afspraken bevatte over de scheepvaart, die door het gebruik van zware (stook)olie voor veel vervuiling zorgt.

In het voorjaar van 2017 startte de Energy Observer een wereldreis die in totaal zes jaar duurt. Het doel is om vijftig verschillende landen aan te doen en de strijd tegen klimaatverandering te promoten. In elk land worden documentaires gemaakt van initiatieven die bijdragen aan een beter milieu.

In samenwerking met het sieradenmerk Mara & Villosa hebben wij hiervoor bij Jacomij Electronics Recycling beelden gemaakt. 

Zie hier het resultaat: https://www.energy-observer.media/fr/solutions?video=291 

« Terug